Taichung Tower 2 Competition

A Final Building Block for the Taichung Cultural Center


Night view of tower ©Elizabeth de Portzamparc

 

Everyone is well aware of the measures one encounters when entering almost any tower, residential or office, in this era of high security. We are not just talking about protecting the occupants of a residential highrise, but rather the separation of workers from the street and the community at large. The Taichung Tower is intended as the antithesis to this concept of isolation, encouraging interaction at different levels, within the workplace, as well as access, though limited, to the community at large.

 

Taichung, certainly one of Taiwan’s most forward-looking cities, has just completed a final competition to complete the ambitious Taichung Cultural Center complex—a tower to replaced Sou Fujimoto’s abandoned winner of the initial Taichung Tower Competition (below). The Fujimoto scheme was shelved based on the high construction estimates for his revolutionary scheme—by some accounts doubling the anticipated budget.

A second try seems to hold more promise: the winning entry by Elizabeth de Portzamparc from Paris would seem to meet the requirements of the challenge while staying within the allowable budget guidelines.

Hardly a conventional tower, the building addresses the transition from the city and park to the tower with a ramping program, replete with greenery, intended to make it “an extension of the city.” More important, it addresses the current priorities centered around the new workplace, replacing isolation with a more open concept, both organizationally, as well as intellectually.

 

Except for the entry by Fei & Cheng Associates, the tendency to soften the impression of a simple ubiquitous tower motif with vegetation can also be observed in the other three entries—by applying various methods of façade penetration.

 

©Sou Fujimoto Architects

 

This tower will be the final major component in a plan incorporating a new Cultural Center by SANAA and a linear park by Catherine Mossbach and Philippe Rahm—both the result of competitions.

 

If these three components are to meld into a cohesive plan, one might assume that some fine-tuning may have to occur to address the interconnectivity to the linear park landscape plan. Whether this will occur still remains to be seen.

 

The competition was a two-stage, invited competition; the other finalists were:

 

  • T.C.K. Architect Engineer Planner + AZUSA SEKKEI co., ltd (Taiwan/Japan)
  • FEI & CHENG Associates + Che Fu Chang Architects + Chien Architects and associates (Taiwan)
  • Y.C. Hsu Architect & Associate + Moriyama &Teshima architects (Taiwan/Canada)
  • Kengo Kuma &Associates (Japan)

 

The jury was made up of nine professionals, two of which were Americans, with the remaining seven being local.

 

Winner
Elizabeth de Portzamparc
with Ricky Liu & Associates


View to tower from park ©Elizabeth de Portzamparc

 

The scheme by Elizabeth de Portzamparc would seem to address all of the issues that are in the forefront of the minds of current designers when improving the workplace atmosphere: “This tower has been designed with the ambition to become a reference in terms of technological connections and develoopment of human interactions.” The processional ramp from the city leading up into the main entrance of the building is a welcoming gesture to the community.

 

   Also, by allowing some access to different areas of the tower for the public, the idea of grand isolation is reduced to a minimum—at least in theory. The designer also goes to great lengths to label the horizontal levels as “neighborhoods,” even suggesting that this idea somehow ties it together vertically. Since we don’t have a jury report, it might be assumed that the replacement of a simple platform at grade with a terraced configuration as pathway led to a serious discussion of its merits—and approval. Moreover, this was not to be just a simple viewing platform, but a working office environment.

 

Read more…

 

 

 

Calendar

 

 

Exhibitions and Conferences

 

No events

Recent Archive Updates

Interview: James Mary O’Connor FAIA (Winter 2017)

After receiving his Diploma in Architecture from the Dublin Institute of Technology and BS in Architecture from Trinity College in Dublin, James received his Masters in Architecture from the University of California, Los Angeles while a Fulbright Scholar in the U.S. Shortly after his time as a student in Charles Moore’s Master Class at UCLA, he joined the Moore firm in Los Angeles, now Moore Ruble Yudell. Beginning in the late 1980s, he was involved in the firm’s many projects in Germany, many of which dealt with masterplanning and the construction of large housing, primarily in Berlin. Subsequently, he was involved in the Potatisåkern Master Plan & Housing, as well as the Bo01 Housing Exhibition, both in Malmö, Sweden.
James was MRY’s point person in its subsequent involvement with the firm’s many projects in the People’s Republic of China, beginning with their winning competition proposal for the Century Center project in Beijing. Although unbuilt, it didn’t escape the notice of the Chinese, who invited the firm to participate in a competition for the Tianjin Xin-He large neighborhood masterplan—which they won. This was followed by the 2004 Chun Sen Bi An Housing Masterplan competition in the city of Chongqing, located in central China—completed in 2010. This high profile project resulted in a number of affordable and high-end housing projects throughout China. The firm’s most remarkable sustainability project was the COFCO Agricultural Eco-Valley Master Plan project outside Beijing, envisioned to become the first net zero-carbon project of its kind in the world.
In the meantime, the firm’s focus in China has evolved from its concentration on housing to institutional projects, such as the Shanghai University of Technology‘s research buildings. In the meantime MRY has been noted as a leader in the design of campus projects in the U.S. and abroad, as well as numerous government projects—courthouses and embassies.

 

 

Interview: Silvio d’Ascia (2013) with Olha Romaniuk

with Olha Romaniuk

silvio2

COMPETITIONS: You moved from Italy to France in 1993. What was your decision behind moving and starting your architecture firm in Paris?

 

Silvio D'Ascia: Ever since I was a little boy, I wanted to be an artist and, ever since the first time I went to Paris when I was 12 years old, it was a childhood dream of mine to live in such an artistic city. After receiving my degree in Italy, I came to live in Paris and was supposed to stay only for a few months. This temporary visit turned into an opportunity for me to stay and work in France.

 

COMPETITIONS: How do you find the architectural scene in France compared to Italy?

SD: The main difference between Italy and France is that in Italy there was not a competition system in place in the 1990s. Every country in Europe looked at France as a place where it was possible for a young architect to participate in and win competitions, as well as be paid for competition participation and have a chance to do research even if the competition fee was not so high. During the first year of my firm in Paris, we participated in 9 public competitions. It was a great opportunity and my main reason behind the decision to stay in Paris.

 

COMPETITIONS: Were competitions always a part of your firm’s strategy to acquire new work or has that been a fairly recent development?


SD: Competitions have always been important for my own career as they paved the way for me in many areas. In the beginning, during my first four or five years in Paris, I was associated with another architect and we won several competitions together. And in 1999, as we went our separate ways, I entered an anonymous international competition for the Palais de Congrès, going against architects like Richard Rogers and Rafael Vinoly, with Norman Foster as the president of the jury. Massimiliano Fuksas won the competition and I received a second prize. This competition marked the beginning of Silvio d’Ascia Architecture.

One and a half years later, after the above-mentioned project, we won another competition for the Turin (Italy) high-speed railway station. This was the beginning of the next chapter of my professional experiences and projects. The Turin high-speed railway station has brought many other commissions in the railway and transport sectors for the firm.

rome 2 rome 1

Congress Center of Rome (1999 design competition)

 

COMPETITIONS: How do you decide which competitions to go after?

Read more...