Sandy Hook Memorial


Winning entry (image ©SWA Group)

 

Commemorating the deaths of 26 victims of a well-publicized school shooting is no small chore. But because of the tragic events at its elementary school in 2012, the village of Sandy Hook has achieved national prominence as a symbol of the gun violence afflicting the nation. Although it is almost impossible to bring closure to such an event, the community did determine that the establishment of a memorial would at least be a positive step in that direction. To arrive at such an important issue as a design for the memorial, it was determined that an international design competition was a logical path to follow.

 

Although this was not a competition for a large structure, interest was understandably high in the design community, with the result that 189 international submissions were received from around the world. For subjects such as this, a single symbolic structure was hardly the answer. The closest any of the three second-stage finalists came to employing this approach was SWA, the winner, who located a tree of life at the very center of the focal point of their submission—a large pond. But there was more to their design than that. Instead of locating the main event near the parking lot, they created a substantial journey along a pathway crossing two water features with pedestrian bridges, before arriving at the center of a large circular plan. Then one realizes that this was not just about the memorial itself, but fulfilling a larger purpose with an attractive park for walkers and joggers, an additional purpose added to those of contemplation and paying homage.

 

The two other finalists chose different approaches. A team composed of Teri Kwant (AIGE NAI), Joan MacLeod (ASLA) and Julia McFadden (AIA) with Alex Felson (ASLA) had a circular plan, but with various theme stages along the way before arriving at the main destination, the Memorial Grove. One of the stations, “the breathing field,” consisted of a large floral area within a circular walkway, somehow reminiscent of Tolstoy’s impressive burial marker in Yasnaya Polyana, a small mound only adorned with flowers. This was a design clearly focused on the mind and senses.

 

The final finalist, Justin Arleo from Arizona, concentrated his commemorative design on a bosque of trees, arranged in a very linear fashion, like what might have been imagined by landscape architect, Dan Kiley. Here, the processional was located in a covered wooded area. In a departure from the other finalists, access to this memorial site was directly available from the parking area.

 

 

Winner

SWA Group, led by Ben Waldo and Daniel Affleck with SWA/Balsley, Jim

Garland, AIA of Fluidity and Sherwood Design Engineers.

San Francisco/New York

 


Winning entry (image ©SWA Group)

 

View more images…

 

 

Calendar

 

 

Exhibitions and Conferences

 

No events

Recent Archive Updates

Interview: James Mary O’Connor FAIA (Winter 2017)

After receiving his Diploma in Architecture from the Dublin Institute of Technology and BS in Architecture from Trinity College in Dublin, James received his Masters in Architecture from the University of California, Los Angeles while a Fulbright Scholar in the U.S. Shortly after his time as a student in Charles Moore’s Master Class at UCLA, he joined the Moore firm in Los Angeles, now Moore Ruble Yudell. Beginning in the late 1980s, he was involved in the firm’s many projects in Germany, many of which dealt with masterplanning and the construction of large housing, primarily in Berlin. Subsequently, he was involved in the Potatisåkern Master Plan & Housing, as well as the Bo01 Housing Exhibition, both in Malmö, Sweden.
James was MRY’s point person in its subsequent involvement with the firm’s many projects in the People’s Republic of China, beginning with their winning competition proposal for the Century Center project in Beijing. Although unbuilt, it didn’t escape the notice of the Chinese, who invited the firm to participate in a competition for the Tianjin Xin-He large neighborhood masterplan—which they won. This was followed by the 2004 Chun Sen Bi An Housing Masterplan competition in the city of Chongqing, located in central China—completed in 2010. This high profile project resulted in a number of affordable and high-end housing projects throughout China. The firm’s most remarkable sustainability project was the COFCO Agricultural Eco-Valley Master Plan project outside Beijing, envisioned to become the first net zero-carbon project of its kind in the world.
In the meantime, the firm’s focus in China has evolved from its concentration on housing to institutional projects, such as the Shanghai University of Technology‘s research buildings. In the meantime MRY has been noted as a leader in the design of campus projects in the U.S. and abroad, as well as numerous government projects—courthouses and embassies.

 

 

Interview: James Stirling (Spring 1993) with Jorge Glusberg

 


Nara Convention Center Jurors James Stirling with Jorge Glusberg (right)

 

GLUSBERG: What do you feel are the basic components necessary for good design?

 

STIRLING: I think every building must have at least two good ideas. I don’t see the design process as a sudden blinding flash of insight. That might be true for a structure that has one main purpose, like a stadium or an office building; but, in my opinion, it won’t work with a multi-functional building. That, in fact, is what most of the projects in our office tend to be.

 

GLUSBERG: Then how would you describe your process?

 

STIRLING: We really try to be careful and conscientious in our analysis. We work in a very linear fashion so that the final design reflects the path of decision-making.

 

GLUSBERG: You just said that few of your buildings have a simple program: but what about the Science Center in Berlin?

 

 



Berlin Science Center (photos: Stanley Collyer)

 

STIRLING: Yes, you’re right. That is an office complex, but it also incorporates an existing Beaux Arts building that was remodeled into several lecture halls. In the office building we had to provide three hundred similar offices for researchers. We were looking for an architectural solution, rather than for a solution to the program which would have been very repetitive. So we created a group of five adjoining buildings surrounding a courtyard. The space between the administration, the sociology and the environment departments, the library, and the archive helped us to overcome the monotony of the program.

 

Read more...