Sandy Hook Memorial


Winning entry (image ©SWA Group)

 

Commemorating the deaths of 26 victims of a well-publicized school shooting is no small chore. But because of the tragic events at its elementary school in 2012, the village of Sandy Hook has achieved national prominence as a symbol of the gun violence afflicting the nation. Although it is almost impossible to bring closure to such an event, the community did determine that the establishment of a memorial would at least be a positive step in that direction. To arrive at such an important issue as a design for the memorial, it was determined that an international design competition was a logical path to follow.

 

Although this was not a competition for a large structure, interest was understandably high in the design community, with the result that 189 international submissions were received from around the world. For subjects such as this, a single symbolic structure was hardly the answer. The closest any of the three second-stage finalists came to employing this approach was SWA, the winner, who located a tree of life at the very center of the focal point of their submission—a large pond. But there was more to their design than that. Instead of locating the main event near the parking lot, they created a substantial journey along a pathway crossing two water features with pedestrian bridges, before arriving at the center of a large circular plan. Then one realizes that this was not just about the memorial itself, but fulfilling a larger purpose with an attractive park for walkers and joggers, an additional purpose added to those of contemplation and paying homage.

 

The two other finalists chose different approaches. A team composed of Teri Kwant (AIGE NAI), Joan MacLeod (ASLA) and Julia McFadden (AIA) with Alex Felson (ASLA) had a circular plan, but with various theme stages along the way before arriving at the main destination, the Memorial Grove. One of the stations, “the breathing field,” consisted of a large floral area within a circular walkway, somehow reminiscent of Tolstoy’s impressive burial marker in Yasnaya Polyana, a small mound only adorned with flowers. This was a design clearly focused on the mind and senses.

 

The final finalist, Justin Arleo from Arizona, concentrated his commemorative design on a bosque of trees, arranged in a very linear fashion, like what might have been imagined by landscape architect, Dan Kiley. Here, the processional was located in a covered wooded area. In a departure from the other finalists, access to this memorial site was directly available from the parking area.

 

 

Winner

SWA Group, led by Ben Waldo and Daniel Affleck with SWA/Balsley, Jim

Garland, AIA of Fluidity and Sherwood Design Engineers.

San Francisco/New York

 


Winning entry (image ©SWA Group)

 

View more images…

 

 

Calendar

 

 

Exhibitions and Conferences

 

No events

Recent Archive Updates

Interview: James Mary O’Connor FAIA (Winter 2017)

After receiving his Diploma in Architecture from the Dublin Institute of Technology and BS in Architecture from Trinity College in Dublin, James received his Masters in Architecture from the University of California, Los Angeles while a Fulbright Scholar in the U.S. Shortly after his time as a student in Charles Moore’s Master Class at UCLA, he joined the Moore firm in Los Angeles, now Moore Ruble Yudell. Beginning in the late 1980s, he was involved in the firm’s many projects in Germany, many of which dealt with masterplanning and the construction of large housing, primarily in Berlin. Subsequently, he was involved in the Potatisåkern Master Plan & Housing, as well as the Bo01 Housing Exhibition, both in Malmö, Sweden.
James was MRY’s point person in its subsequent involvement with the firm’s many projects in the People’s Republic of China, beginning with their winning competition proposal for the Century Center project in Beijing. Although unbuilt, it didn’t escape the notice of the Chinese, who invited the firm to participate in a competition for the Tianjin Xin-He large neighborhood masterplan—which they won. This was followed by the 2004 Chun Sen Bi An Housing Masterplan competition in the city of Chongqing, located in central China—completed in 2010. This high profile project resulted in a number of affordable and high-end housing projects throughout China. The firm’s most remarkable sustainability project was the COFCO Agricultural Eco-Valley Master Plan project outside Beijing, envisioned to become the first net zero-carbon project of its kind in the world.
In the meantime, the firm’s focus in China has evolved from its concentration on housing to institutional projects, such as the Shanghai University of Technology‘s research buildings. In the meantime MRY has been noted as a leader in the design of campus projects in the U.S. and abroad, as well as numerous government projects—courthouses and embassies.

 

 

Interview: Richard Francis-Jones (Spring 2009) with Michael Dulin

richard_francis-jones


COMPETITIONS: The new University of Sydney Law School competition, which you won, included a lot of high profile architects besides FJMT: Neilsen Neilsen & Neilsen (Denmark), Axel Shultzes (Berlin), Norman Foster (London), (Bligh Voller Neild (Sydney, Aus), and Donovan Hill & Wilson (Brisbane, Aus). I assume it was invited?

Richard Francis-Jones: The University of Sydney became quite ambitious around this time and implemented a campus planning program called 2010. It included three major new buildings, the largest being the law school. The law school is currently downtown, so the competition was part of bringing the law school back to campus. The law school has a very prestigious faculty and the new site on campus is very strategic. It’s right across from some of the older neo-gothic sandstone buildings, and there’s a sense that it’s very solid. The building was to include a variety of programs and quarters for the faculty, and it also incorporates a law library and lots of general teaching spaces. But the main component is the law school. As a big competition, they had advisors from the architectural side – and the jury included James Weirick, Chris Johnson, Tom Heneghan from U of Sydney (all professors). It was a completely open submission of interest, worldwide. It was reduced to just a few teams and we had to assemble a very detailed – but short – submission for the second phase. We were limited to a certain number of pages and it had to include an interpretive program and outline what we were thinking about the site.

 

 

usyd_law 2
Faculty of Law, Library and Teaching Complex, University of Sydney

 

COMPETITIONS: Like a narrative of some sort?

RFJ: A narrative and a sketch – but only a few pages. Based on those submissions, they selected teams for the competitions (There were several competitions held simultaneously – the law school was just one). Then there was a full competition, and the interesting thing for me — and the unique aspect to this competition — was that we submitted our material, which included panels, a model, etc., and they were put on public display. The public could go have a look for about a month or so prior, and then we each made our design presentations to the jury. But it was also open to the public.

COMPETITIONS: So there was the proper jury but also the public?

Read more...