Taichung Tower 2 Competition

A Final Building Block for the Taichung Cultural Center


Night view of tower ©Elizabeth de Portzamparc

 

Everyone is well aware of the measures one encounters when entering almost any tower, residential or office, in this era of high security. We are not just talking about protecting the occupants of a residential highrise, but rather the separation of workers from the street and the community at large. The Taichung Tower is intended as the antithesis to this concept of isolation, encouraging interaction at different levels, within the workplace, as well as access, though limited, to the community at large.

 

Taichung, certainly one of Taiwan’s most forward-looking cities, has just completed a final competition to complete the ambitious Taichung Cultural Center complex—a tower to replaced Sou Fujimoto’s abandoned winner of the initial Taichung Tower Competition (below). The Fujimoto scheme was shelved based on the high construction estimates for his revolutionary scheme—by some accounts doubling the anticipated budget.

A second try seems to hold more promise: the winning entry by Elizabeth de Portzamparc from Paris would seem to meet the requirements of the challenge while staying within the allowable budget guidelines.

Hardly a conventional tower, the building addresses the transition from the city and park to the tower with a ramping program, replete with greenery, intended to make it “an extension of the city.” More important, it addresses the current priorities centered around the new workplace, replacing isolation with a more open concept, both organizationally, as well as intellectually.

 

Except for the entry by Fei & Cheng Associates, the tendency to soften the impression of a simple ubiquitous tower motif with vegetation can also be observed in the other three entries—by applying various methods of façade penetration.

 

©Sou Fujimoto Architects

 

This tower will be the final major component in a plan incorporating a new Cultural Center by SANAA and a linear park by Catherine Mossbach and Philippe Rahm—both the result of competitions.

 

If these three components are to meld into a cohesive plan, one might assume that some fine-tuning may have to occur to address the interconnectivity to the linear park landscape plan. Whether this will occur still remains to be seen.

 

The competition was a two-stage, invited competition; the other finalists were:

 

  • T.C.K. Architect Engineer Planner + AZUSA SEKKEI co., ltd (Taiwan/Japan)
  • FEI & CHENG Associates + Che Fu Chang Architects + Chien Architects and associates (Taiwan)
  • Y.C. Hsu Architect & Associate + Moriyama &Teshima architects (Taiwan/Canada)
  • Kengo Kuma &Associates (Japan)

 

The jury was made up of nine professionals, two of which were Americans, with the remaining seven being local.

 

Winner
Elizabeth de Portzamparc
with Ricky Liu & Associates


View to tower from park ©Elizabeth de Portzamparc

 

The scheme by Elizabeth de Portzamparc would seem to address all of the issues that are in the forefront of the minds of current designers when improving the workplace atmosphere: “This tower has been designed with the ambition to become a reference in terms of technological connections and develoopment of human interactions.” The processional ramp from the city leading up into the main entrance of the building is a welcoming gesture to the community.

 

   Also, by allowing some access to different areas of the tower for the public, the idea of grand isolation is reduced to a minimum—at least in theory. The designer also goes to great lengths to label the horizontal levels as “neighborhoods,” even suggesting that this idea somehow ties it together vertically. Since we don’t have a jury report, it might be assumed that the replacement of a simple platform at grade with a terraced configuration as pathway led to a serious discussion of its merits—and approval. Moreover, this was not to be just a simple viewing platform, but a working office environment.

 

Read more…

 

 

 

Calendar

 

 

Exhibitions and Conferences

 

No events

Recent Archive Updates

Interview: James Mary O’Connor FAIA (Winter 2017)

After receiving his Diploma in Architecture from the Dublin Institute of Technology and BS in Architecture from Trinity College in Dublin, James received his Masters in Architecture from the University of California, Los Angeles while a Fulbright Scholar in the U.S. Shortly after his time as a student in Charles Moore’s Master Class at UCLA, he joined the Moore firm in Los Angeles, now Moore Ruble Yudell. Beginning in the late 1980s, he was involved in the firm’s many projects in Germany, many of which dealt with masterplanning and the construction of large housing, primarily in Berlin. Subsequently, he was involved in the Potatisåkern Master Plan & Housing, as well as the Bo01 Housing Exhibition, both in Malmö, Sweden.
James was MRY’s point person in its subsequent involvement with the firm’s many projects in the People’s Republic of China, beginning with their winning competition proposal for the Century Center project in Beijing. Although unbuilt, it didn’t escape the notice of the Chinese, who invited the firm to participate in a competition for the Tianjin Xin-He large neighborhood masterplan—which they won. This was followed by the 2004 Chun Sen Bi An Housing Masterplan competition in the city of Chongqing, located in central China—completed in 2010. This high profile project resulted in a number of affordable and high-end housing projects throughout China. The firm’s most remarkable sustainability project was the COFCO Agricultural Eco-Valley Master Plan project outside Beijing, envisioned to become the first net zero-carbon project of its kind in the world.
In the meantime, the firm’s focus in China has evolved from its concentration on housing to institutional projects, such as the Shanghai University of Technology‘s research buildings. In the meantime MRY has been noted as a leader in the design of campus projects in the U.S. and abroad, as well as numerous government projects—courthouses and embassies.

 

 

Interview: Frederic Schwartz (Spring 2006)

towers2cmyk cp light
"World Cultural Center" - World Trade Center Innovative Masterplan - Runnerup, Ground Zero, NY, 2003
By THINK Team: Shigeru Ban, Frederic Schwartz, Ken Smith, Rafael Vinoly
COMPETITIONS: When did you know that you wanted to become an architect?

Frederic Schwartz: I grew up just a couple of towns over from Levittown. When anybody got a washing machine or refrigerator, I would scour the neighborhood for the boxes and bring them home with the help of my dad. I would make things out of them, like tunnels or big buildings. Where I grew up, they were always building houses in the neighborhood, and I was always watching this construction.
When I went to Berkeley, I had my first course with Joe Escherick as my professor, who was such a great teacher. He was the only architect I knew who won both the gold Medal for Firm of the Year and the teaching award. We remained very close through the rest of my career. In fact his wife gave me his shirt when he passed away. So when I was a freshman in college, I was already sure I wanted to become an architect. It wasn’t just Escherick, there were all these other great teachers, i.e., Roger Montgomery, J. B. Jackson, Richard Bender, Russ Ellis, and Marc Treib at Berkeley, and Jerzy Soltan at Harvard.
This was already called the College of Environmental Design in the 60s; so you automatically approached architecture and urbanism recognizing those parameters. I agreed with their philosophy: the school was very much about the relationship of landscape to building.

 

COMPETITIONS: You have participated in many competitions, some entirely on your own—here I am thinking about the memorial competitions you have won more recently—and others where you were a team member. Santa Fe is an example of the latter. But early on you collaborated with Robert Venturi on two competitions here in New York City. From those, the Whitehall Ferry Terminal has been built. How do you decide with whom you may wish to collaborate?

Read more...