Reichstag Visitors Center – Berlin/Tiergarten

 

rendering-markus-bonauer_-michael-bi%cc%82lling_rw-gesellschaft-von-architekten-mbh-mit-capattistaubach-landschaftsarchitekten
©Markus Bonauer/Michael Bölling, Berlin with capattistaubach Landschaftsarchitekten


rendering-lageplan-markus-schietsch-architekten-gmbh-mit-lorenz-engster-landschaftsarchitektur-stn%cc%83dtebau-gmbh
©Markus Schietsch Architekten GmbH mit Lorenz Engster Landschaftsarchitektur & Städtebau GmbH

 

   After two rounds of judging, beginning with 187 entries from around the world, the jury reduced the number of competitors to 28 in the first round, then finally settled on two first-place finalists in the second stage, one of which was to be commissioned to design the Center. (One may assume that the limited number of entries in such an important competition was limited by the fact that the competition language was held in German.) The building itself is not the only project element, as a tunnel linking the Visitors Center in the Tiergarten to the Reichstag also is an essential part of the plan. The total cost of the project to the government is to be limited to 150€M.

After the completion of the final adjudication of the competition, Markus Schietsch of Zürich was announced as the winner.

 

Winner
Markus Schietsch, Zürich with Lorenz Eugster Landschaftsarchitektur & Städtebau GmbH
Runnerup
Markus Bonauer/Michael Bölling, Berlin with capattistaubach Landschaftsarchitekten

 

lageplan-markus-schietsch-architekten-gmbh-mit-lorenz-engster-landschaftsarchitektur-stn%cc%83dtebau-gmbh
Site plan ©Markus Bonauer/Michael Bölling, Berlin with capattistaubach Landschaftsarchitekten

 

 

lageplan-markus-bonauer_-michael-bi%cc%82lling_rw-gesellschaft-von-architekten-mbh-mit-capattistaubach-landschaftsarchitekten
Site Plan ©Markus Schietsch Architekten GmbH mit Lorenz Engster Landschaftsarchitektur & Städtebau GmbH

 

Winner
Markus Schietsch, Zürich with Lorenz Eugster Landschaftsarchitektur & Städtebau GmbH
Runnerup
Markus Bonauer/Michael Bölling, Berlin with capattistaubach Landschaftsarchitekten

Honorable Mentions (5)
• BGAA + FRPO Burgos & Garrido Arquitectos Asociados + FRPO Rodriguez & Oriol Arquitectos, Madrid (Spain) with VWA + UBERLAND, Vevey (Switzerland)
• bob-architektur BDA, Köln with FSWLA GmbH, Düsseldorf
• Henn GmbH, Berlin with Ingenieurgesellschaft BBP Bauconsulting mbH, Berlin
• Allmann Sattler Wappner Architekten GmbH, Munich with Schüller Landschaftsarchitekten, Munich
• ARGE KIM NALLEWEG Architekten und César Trujillo Moya, Berlin with TDB Landschaftsarchitektur Thomanek Duquesnoy Boemans Partnerschaft, Berlin

 

   Both of the second stage leaders foresaw areas dedicated to seminars and communications (the story of the Reichstag will no doubt be on view), as well as a café, shop and coat check. It was probably no coincidence that there was a close resemblance in the architectural expression of both entries—with both taking a clue from Mies’ Museum des 20 Jahrhunderts. The main visual difference between the two exteriors in their architectural expression are the columns—with those of the Berlin firm deviating from the typical heavy classical model of the temple to a lighter, more sensitive structural element, suggesting transparency and penetration — similar to what we have seen in Staab Architekten’s winning design in the Berlin Bauhaus Archive competition. The Markus Schietsch entry was praised by the jury for its clever presentation in the organization of a generous foyer.


   Even before the final decision by the client, the new Visitors Center will serve an important function: it will eliminate the problems visitors have had to face until now while waiting in line outside the building in inclement weather. Also, the Visitors Center is a needed as a tool to adequately inform visitors about the story of the Reichstag.

An exhibit of the competition entries was held  from 30 November  – 14 December 2016 at the following location:
Federal Construction and Planning Bureau (Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung – BBR)